Cognitief

Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen een natuurlijke drang hebben om dingen te onderzoeken en daarvan te leren. Dat wil niet zeggen dat we niet zullen proberen ze daar een handje bij te helpen. Tegenwoordig bestaat er ontzettend veel speelgoed dat kinderen stimuleert om zich te ontwikkelen en hun zintuigen te prikkelen.

Wanneer we knutselen met de kinderen praten we eerst met de kinderen over datgene wat we gaan maken, en wat hun eigen ideeën zijn bij dat thema. (bv Herfst; wat zie je allemaal in het bos als het herfst is? Wat voor weer is het in de herfst?) daarna gaan we aan de slag, ieder kind op zijn of haar manier. Het gaat hierbij niet om het eindresultaat, we volgen het kind in zijn of haar tempo.

Ook hebben wij het geluidenspel. We hebben veertig kaarten met foto’s erop van bijvoorbeeld een wasmachine, een baby die met water speelt, een telefoon een stofzuiger etc. Er staat een cd op waarop alle geluiden voorbij komen. De kinderen moeten dan de juiste foto bij het geluid vinden.

Met het voorlezen van boeken stimuleer je de taalontwikkeling en bijvoorbeeld door een bal komen kinderen in beweging. Ze rennen er achter aan of leren hoe ze hem moeten gooien, vangen of ertegen aan schoppen. Door te puzzelen leren ze goed naar vormen en kleuren te kijken en zo wordt ook de fijne motoriek gestimuleerd wanneer ze proberen de stukjes in elkaar te leggen.

Kijken naar het individu

Bij alle vormen van het stimuleren van cognitieve en lichamelijke vaardigheden is het allerbelangrijkste dat je naar het kind kijkt als individu. Per kind bekijken we waar het aan toe is, wat aansluit bij zijn of haar leeftijd en belevingswereld en wat hij of zij zelf aangeeft te willen doen. We proberen een evenwicht te vinden tussen veiligheid en uitdaging.

Slide We hebben nog enkele plekken beschikbaar DIRECT INSCHRIJVEN CONTACT OPNEMEN BEREKEN UW NETTO BIJDRAGE

Slide We hebben nog enkele plekken beschikbaar DIRECT INSCHRIJVEN CONTACT OPNEMEN BEREKEN NETTO BIJDRAGE

Slaap kindje slaap

Slapen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Zeker voor jonge kinderen. Tijdens de slaap verwerken en ordenen de hersenen namelijk de gebeurtenissen en informatie van die dag. En je kunt je voorstellen dat een [...]

De bijzondere boterham

Wat wil je op je broodje? Plakjes kaas, kipfilet, zuivelspread, vegetarische smeerworst of humus? De keuze is reuze. En dat is precies waarom Bloem de bruine boterham blijft aanbieden, in plaats van iedere dag een [...]

Nieuwe inrichting locaties

Onlangs werd kindercentrum Altijd Lente onderdeel van Kinderdagverblijf Bloem. Deze overname was voor ons een mooie aanleiding om het huidige pedagogisch beleid onder de loep te nemen. We zijn ons gaan verdiepen in het pedagogisch [...]